ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
«ΟΙ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ»

Σεβαστουπόλεως 67 – 115 26 Αθήνα
Α.Φ.Μ. 099524109 – Μέλος των Ομοσπιονδιών ΕΠΟ, ΕΓΟ, ΕΟΤ-ΑΟΧ, Μοντέρνου Πεντάθλου, Τριάθλου
Τηλ: 213 0456877, 6946614412, 6944536774

προέρχεται από την απορρόφηση του τμήματος ποδοσφαίρου του Αθλητικού Ομίλου Αμπελοκήπων από τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο « Ο Πυρσός » με έδρα την περιοχή του Γκύζη

της Α.Ε. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ και της Νίκης Αμπελοκήπων και καλλιέργησε τα τρία βασικά ομαδικά αθλήματα που υπήρχαν στην Ελλάδα, το ποδόσφαιρο, την καλαθοσφαίριση και την πετοσφαιρίση.

Ο σύλλογος βρισκόταν πάντα στην σκιά του μεγάλου συλλόγου της περιοχής, του Α.Ο. ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ.

βρισκόταν πάντοτε σε χαμηλότερες κατηγορίες από το ποδόσφαιρο, έφτασε όμως την περίοδο 1990-1999 από τις τοπικές κατηγορίες μέχρι την Α1 κατηγορία στην οποία διατηρήθηκε για 3 αγωνιστικές περιόδους. Από την περίοδο αυτή και μετά το τμήμα του μπάσκετ έπεσε σε χρεοκοπία και ανυποληψία.

ήταν οι Τζαννής Σταυρακόπουλος που έπαιξε στην Εθνική ομάδα και στον Παναθηναϊκό, ο Φλώρος που έπαιξε στις μικρές εθνικές ομάδες, στον Άρη Θεσσαλονίκης και άλλοι πολλοί.

με μόνιμη έδρα το πρώην γήπεδο του Ηλυσιακού δίπλα στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, συμμετείχε πολλά χρόνια στην Α΄ Αθηνών.

η έδρα της ομάδας μεταφέρθηκε στο γήπεδο του Ζωγράφου. Στο γήπεδο αυτό υπήρχαν άλλες 3 ομάδες του Δήμου Ζωγράφου και μοιραία η ομάδα απομακρύνθηκε από εκεί ζητώντας στέγη στους όμορους δήμους.

η οποία συμμετείχε πλέον στην μικρότερη κατηγορία της Αθήνας, την Γ΄ Αθηνών με μόνο 3 αγωνιστικές περιόδους που επανήλθε στην Β΄ κατηγορία, την αγωνιστική περίοδο1985-1986 και την αγωνιστική περίοδο 1993-1995. Κατά καιρούς ζήτησε στέγη στα γήπεδα των Δήμων Παπάγου, Κάτω Χαλανδρίου, Χολαργού και κατέληξε την αγωνιστική περίοδο 2002-2003 να αποσυρθεί από το πρωτάθλημα της γ΄ κατηγορίας της Αθήνας λόγω αντικειμενικής δυσκολίας της διοίκησης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της λόγω οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε ο σύλλογος.

σε συμφωνία με την τότε διοίκηση του συλλόγου ανέλαβαν σαν τριμελής διοικούσα επιτροπή, το ποδοσφαιρικό τμημα παλαιοί παράγοντες και ποδοσφαιριστές του συλλόγου οι Χρήστος Τσοκαναρίδης, Κώστας Ανδριόπουλος και Μίλτος Γκόφας, με αποκλειστικό σκοπό τον διαχωρισμό του ποδοσφαιρικού τμήματος από τον σύλλογο για την καλύτερη λειτουργία του και την επιβίωσή του.

η απορρόφηση του ποδοσφαιρικού τμήματος του συλλόγου από τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο ΠΥΡΣΟΣ» και έτσι δημιουργήθηκε ένας νέος σύλλογος ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΟΙ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ»

και στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και έχει αριθμό μητρώου ΟΟ73.
Από τότε συνεχίζει την παρουσία του ανελλιπώς στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ.Αθηνών και λειτουργεί σύμφωνα με τους σκοπούς του καταστατικού του, καλλιεργώντας το άθλημα του ποδοσφαίρου, του ολυμπιακού αθλήματος του Ταεκβοντό και προσπαθώντας να μυήσει τους νέους στον αθλητισμό. Την περίοδο αυτή έχει κάνει όλες τις νομότυπες ενέργειες ώστε να δοθεί λύση στο γηπεδικό του πρόβλημα ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα.

η ποδοσφαιρική ομάδα κέρδισε την άνοδο της από την Γ’ κατηγορία στην Β’ κατηγορία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.).Παραμείναμε για 3 χρόνια στην Β΄ κατηγορία αλλά η μη παραχώρηση περισσοτέρων ωρών προπόνησης στο γήπεδο της Κυψέλης από τον ΟΠΑΝΔΑ , όπως ήταν υποχρέωση του, μας έφερε σε πολύ δυσχερή θέση απέναντι των άλλων ομάδων δήμων εκτός Δήμου Αθηναίων , οι οποίες έχουν τη δυνατότητα καλυτέρων προϋποθέσεων προπόνησης. Έτσι την περίοδο 2017-18 υποβιβαστήκαμε στην Γ΄ κατηγορία, στην οποία συμμετέχουμε ανελλιπώς μέχρι σήμερα.

της Γυμναστικής και του Μοντέρνου Πεντάθλου και το 2019 γίναμε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τσιρλίντινγκ-Αθλητικού Ομαδικού Χορού.
Τέλος, το 2020 ο σύλλογος μας έχει εγγραφεί στο μητρώο των σωματείων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με 3 αθλήματα και επίκειται η εγγραφή και άλλων 2 αθλημάτων.